fbpx

Studio Pranayama

Vad är Bikramyoga

Bikramyoga är en form av Hathayoga som består av en serie på 26 ställningar och två andningsövningar som genomförs i ett uppvärmt rum. Serien är speciellt utformad för att träna hela kroppen och värmen används för att den utövande ska komma djupare in i stretchövningarna, för att förebygga skador och för att rensa ut oönskade gifter. Yogaserien stimulerar organ, körtlar och nerver – samtidigt som väl syresatt blod systematiskt cirkulerar i hela kroppen vilket stärker hälsan i samtliga system. Det är en extremt välbalanserad träning och under vart och ett av de 90 minuter långa passen får utövaren fysiska, mentala, emotionella och andliga hälsofördelar.

40°C

Yogarummet värms avsiktligen upp till 40°C med en luftfuktighet av 40%. Yoga förändrar din kropps uppbyggnad inifrån och ut, från topp till tå. En varm kropp är en flexibel kropp så innan du börjar förändra den måste du värma och mjuka upp den. Sedan kan du forma kroppen precis som du vill. Att yoga i värmen underlättar djupare och säkrare stretching och hjälper till att minimera risken för skador. Rummet hålls vid denna temperatur av följande skäl:

  • Att hålla kroppen från att överhettas (i motsats till det omvända – vilket är en vanlig missuppfattning)
  • Att skydda musklerna och möjliggöra en djupare stretch
  • Att avgifta kroppen (öppna porer för att låta gifter komma ut)
  • Att förtunna blodet och rensa cirkulationssystemet
  • Att öka hjärtfrekvensen under klassen för att stärka den kardiovaskulära träningen
  • Att öka muskelstyrkan genom att ge muskelvävnaden optimala förhållanden för återuppbyggnad

Hathayogan hjälper kroppen att rensa bort slaggprodukter och gifter från kroppens körtlar. Genom att arbeta fokuserat med andningsorganen får kroppen en naturlig ”bevattning” genom en ökad blodcirkulation. Det ger näring till varje cell i din kropp så att var och en kan utföra sin funktion och hålla kroppen frisk. I Bikramyoga används också värme för att främja denna rengöringsprocess: När du svettas leds föroreningar ut ur kroppen genom huden.

Ursprung

Grundaren av Bikramyoga och det världsomspännande Yoga College of India™ är Bikram Choudhury. Tillsammans med sin guru Bishnu Ghosh var han en av de första att vetenskapligt dokumentera yogans förmåga att bota kroniska sjukdomar och att läka kroppsskador. Bikram blev tillfrågad av Ghosh att öppna ett flertal yogaskolor i Indien och det blev början på att Bikramyoga nu finns mer än 500 studios spridda över hela världen där människor tränar enligt hans läkande och stärkande metod.

Länkar

Article in Göteborgs Posten
“Om du vill leva länge, följ mig!” - Aftonbladet
“Prince Harry is hooked on yoga” - Daily Star Sunday
“David Beckham hopes Yoga craze helps rescue his career” - Daily Star Sunday
“Demi Moore’s Steamy New Workout” - InStyle
“Yoga king to become a rock star?” - One India News
“Bikram Yoga Göteborg – För kropp & själ” – Upplevgbg

Om Yin Yoga

”What is Yin Yoga? A Beginner’s Guide”