fbpx

Studio Pranayama

FAQ

Är Bikramyoga något för mig?

Ställ dig följande frågor:

 • Behöver jag gå ner i vikt?
 • Är jag stressad?
 • Får jag spänningshuvudvärk?
 • Har jag för höga kolesterolvärden?
 • Har jag en svårläkt skada?
 • Har min läkare ordinerat mig recept på fysisk aktivitet?
 • Värker det i ryggslutet? Eller har jag ont I någon annan del av ryggen?
 • Vill jag förbättra mig inom min idrott t.ex. löpning, golf, triathlon etc?
 • Behöver jag en energiboost?
 • Blir jag snabbt trött?
 • Sitter jag i långa perioder framför en dator?
 • Lider jag av karpaltunnelsyndrom?
 • Lider jag av artrit?
 • Ger min nuvarande träning inte de resultat som jag förväntat mig?

Om du svarat ja på någon av frågorna ovan så är bikramyoga en bra träningsform för dig!

Vad får jag ut av Bikramyoga?

Efter en tids regelbunden utövande kommer du att förbättra din fysiska hälsa genom att bl.a. stärka dina muskler, leder, inre organ och genom att öka din rörlighet. Konditionen, matsmältningen och blodcirkulationen kommer att förbättras. Du kommer att förbättra koncentrationsförmågan, tålamodet, beslutsamheten och självkontrollen. Du kommer att bli mer balanserad – både till kropp och själ. Dessutom kommer du att finna ett större lugn, du kommer att uppnå en mer positiv och en sundare syn på livet. Du kommer att stärka både din kropp, din själ och ditt sinne. Alltså ett ökat välbefinnande.

Varför känner jag mig illamående, yr och får ont i huvudet under eller efter klassen?

Den vanligaste orsaken är uttorkning; för mycket te- kaffe och alkoholdrickande torkar ut din kropp ytterligare. Genom att dricka vätska under hela dagen kommer din klass att kännas lättare. Om du håller andan under klassen kommer du att känna dig yr. Tänk på att andas HELA TIDEN!! Ibland har kroppen fyllts på med gifter och när dessa rör på sig i kroppen kan man må lite illa. Detta är inget ovanligt, speciellt första gången, och är oftast ett tecken på att kroppen nu börjat reagera och agera. Se detta som något positivt och början på en reningsprocess.

När ska jag komma till studion?

Om det är ditt första besök så kom 30 minuter innan utsatt tid. Ta med dig en stor handduk (som ska ligga på din yogamatta), duschhandduk, yogamatta, stor vattenflaska och ombyte. (matta och handdukar finns att hyra i studion) Ha på dig tunna kläder som andas. Elastiska kläder med god fukttransport är de mest sköna att yoga i. Alla klasser håller på i 90 minuter. Kom i tid eftersom vi låser dörren 5 minuter innan klassen börjar. Ät minst 2-3 timmar innan klassen och kom ihåg att dricka mycket inför klassen. Förbered dig på en intensiv träning och glöm inte att ha kul!

Hur ofta skall man yoga?

Kom så ofta du kan, speciellt i början. För att få ut maximalt med effekt så rekommenderar vi yoga minst 10 gånger i månaden. Ju mer du yogar, desto fler fördelar kan du ta del av och desto snabbare kommer du att känna förändringar både fysiskt och mentalt. Det du lägger ner i din yoga kommer du att få tillbaka flera gånger om. Bikram rekommenderar att du tar en klass varje dag i två månader tills du utför alla positioner utom de mest svåra som stående bågen och stretching positionen 80% korrekt. Om du är begränsad på grund av något hälsotillstånd eller lider av någon kronisk sjukdom bör du träna dagligen tills ditt tillstånd blivit bra.

Vad skall jag tänka på när det gäller vatten?

Försök att dricka relativt mycket vatten under dagen, innan du skall yoga. Fyll på så att du har en bra vätskebalans redan innan klassen, hellre än att dricka för mycket under själva klassen. Med Bikramyoga rensar du kroppen inifrån och ut så det är viktigt att inte bli uttorkad. Men när du har praktiserat ett tag kan du under yogaklassen prova att minska vattenintaget och till slut inte dricka alls.

Om jag inte är vig?

Perfekt! Då är detta något för dig. Till skillnad från vad många tror behöver man varken vara stark eller vig för att börja yoga. Detta är troligtvis den största missuppfattningen som avhåller folk från att prova yoga. Alla kan praktisera Bikramyoga och dra nytta av de fördelar som ges. Man tränar utefter sin kropps egna förutsättningar. Som ovig kommer du snabbt att märka att din rörlighet ökar och givetvis går det snabbare ju mer dedikerad du är med din träning.

Kan jag gå ner i vikt genom att träna Bikram Yoga?

Resultaten beror på din nuvarande form. Vi rekommenderar att träna 10 gånger per månad för att uppnå goda effkter genom yogan varav viktnormalisering är en av fördelarna. Som nybörjare tar det ungefär 3 klasser för att förstå de olika positionerna och ungefär 10 klasser innan kroppen tar till sig positionerna och därigenom få maximalt med utdelning för kroppens alla system. Matsmältning och andning liksom det endokrina-, lymfatiska- och utsöndringssystemet kommer på sikt i harmoni.

Din aptit normaliseras och ohälsosamma begär minskar. Om du tränar minst 3 gånger i veckan så kommer alla dessa effekter att hjälpa dig att hitta din idealvikt. Genom regelbunden träning får du dessutom en mer välformad och proportionerlig kropp.

Om jag lider av någon sjukdom eller någon skada?

Berätta för läraren om du är gravid, har högt blodtryck, nyligen har genomgått en operation, lider av någon sjukdom, skada eller dylikt. Du kommer att kunna praktisera din yoga, men kanske med några modifikationer som läraren kommer att visa. För många är yogan en stor del i sin rehabilitering.

Kan det hjälpa min astma/emfysem?

Utan att veta vad för typ av astma du har så kan vi säga att Bikramyoga kommer vara bra för dig på flera sätt. Värmen gör att muskler och nerver slappnar av och träningsformen innebär att du kan välja vilken intensitet som passar dina behov.

Med andra ord så kan du alltså använda mindre ansträngning i varje position om du är oroad för att överanstränga kan orsaka en attack eller så kan du sitta ner och vila närsomhelst under klassen. Yogan hjälper dig att lugna ner dig mentalt och släppa på spänningar, gifter och negativitet. Den stärker även ditt hjärta och dina lungor. Du kommer kunna andas lättare och djupare än du någonsin gjort tidigare.

Träna med högt blodtryck?

Ett instabilt, högt blodtryck förbättras så snabbt av yogan att läkare ibland undrar om de har något fel på deras instrument. (Denna hälsoeffekt är en av de mest tydliga resultaten som följer när man tränar och demonstrerar yogans förmåga att regulera och synkronisera kroppens system.) Om du tar ditt tryck efter en vecka av träning så kan trycket öka men var inte orolig efter andra veckan så kommer blodtrycket att vara närmre ett normalt blodtryck och stannar där om du fortsätter att utöva yogan.

Träna när man är gravid?

Berätta för din lärare att du är gravid. Om du aldrig tränat Bikramyoga innan så rekommenderar vi att inte börja med yogan. Har du tränat men inte så mycket så vänta tills du är i 2:a trimestern. Har du under en längre tid tränat regelbundet så kan du påbörja den modificerade sekvensen redan i 1:a trimestern. Vi säljer en DVD som förklarar hur du ska yoga vid graviditet. Rådgör alltid med din läkare/barnmorska innan du tränar Bikramyoga som gravid. Kom ihåg att Bikramyoga är ett utmärkt sätt att komma i form igen när du återhämtat dig efter förlossningen.

Kan barn träna Bikramyoga?

Ja, barn är välkomna att träna hos oss. Men, eftersom deras svettkörtlar inte är helt utvecklade så rekommenderar vi att de deltar i halva yogaklassen. De kan sitta utanför dörren och vänta tills vi påbörjar serien på golvet. Är barnen över 13 år så kan de delta i hela 90-minutersklassen.

Nya medlemmar under 18 år måste ha med sig ett skriftligt intyg där vårdnadshavare godkänner deltagande i våra Bikramyogaklasser.